Петък 22, Септември 2023г.

Към  настоящия момент в Община Симеоновград,  функционират шест спортни клуба:

 

Спортен клуб по борба "Вълко Костов"

 Спортен клуб по борба "Вълко Костов" е създаден през 2003г. - председател и треньор на клуба е Росен Бонев

Клуба носи името на вицесветовния шампион по борба Вълко Костов. Той е национален състезател заедно със змс Осман Дуралиев, змс Лютви Ахмедов, змс Саид Мустафов, които дълги години са прославяли България в  тежката категория. Града е родно място и на  мс Пенко Александров, който е състезател на Хасково, ЦСКА и Димитровград - Национален състезател.

Председателя и треньор на клуба от 29 години  е Росен Бонев. Клуба по борба "Вълко Костов" Симеоновград е 14-кратен шампион на България, на републиканските първенства на малките селища. В игрите  БАСС от 20 годишната история от 140 треньора от всички видове спорт , треньора на Симеоновград  се нарежда на второ място, а в треньорите по борба е първи. Клуба по борба развива мъжки и женски профил в свободна борба, участва на държавните първенства за деца и  момичета, кадетки и девойки. Всяка година носи медали от държавните първенства за Симеоновград. През 2003 г. грабват отборно бронзовите медали на България. През 2013 г. отново повтарят това постижение. След като грабват бронзовите медали на България целия отбор момичета ги приемат в елитното спортно училище "Стефан Караджа"  гр.Хасково, където стават републикански клубен шампион за кадетки, целия отбор са възпитаници на симеоновградския клуб.

През 2017 година бе историческа за Симеоновград, треньор и състезател участваха на световни първенства, Росен Бонев за ветераните Пловдив, а Димитринка Сергеева за кадетки в Атина. До сега имат спечелени над 200 медала от републикански първенства и над 150 медала от регионални и международни турнири.

По предложение на децата и ръководството  на клуба народните борби, които са традиционни и се провеждат от 30 години бяха преименувани и посветени  на загиналите деца при жестоката катастрофа в турнир "Шестте Великденски Ангела" в тяхна памет, който всяка година събира хиляди зрители и отбори от България,Турция и Гърция и се превръща в най-голямото спортно мероприятие и най-големия празник  в града.

 

Гордост за клуба са шампионите и медалистите от републикански първенства:

1.Ива Бонева

2.Бистра Иванова

3.Теодора Цветанова

4.Симона Пенкова

5.Виктория Тихомирова

6.Деница Дикмова

7.Димитринка Сергеева

8.Силвия Иванова

9.Михаил Динчев

10.Радко Пенев

11.Севдалин Христов

12.Тошко Анков

13.Валентин Тончев 

14.Ива Генчева

15.Грасиела Тодорова

16.Минка Розалиева

17.Жулиета Панова

18.Мариета Петранкова

19.Стефка Севдалинова

20.Тони Вълева

21. Даяна Иванова

22. Клаудия Колева

23.Елеонора Атанасова

24. Мириян Минчева

КЛУБ "АСАРА 08"

Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществена полезна дейност "Клуб Асара 08" се представлява от:

Председател:

Стойчо Гинев Стоев

Зам. Председател:

 Димитър Марков Максимов

Секретар:

Антон Ангелов Малачинов

Цели: 

Клуб "Асара 08" цели да членува в националните и международни организации по тенис на маса, да съдейства за развитието и популяризирането на тенис на маса като спорт, да съдейства за възпитанието на спортистите в дух на патриотизъм, високостойностен морал и уважение към законите на Република България и всеобщите човешки ценности, да допринася за провеждането на единна възпитателна, методическа, спортно-учебна, тренировъчна и състезателна дейност в областта на спорта - тенис на маса, да организира и съдейства при организирането  и провеждането на регионални, национални и международни първенства, турнири, приятелски срещи по тенис на маса. 

 

 

ШК „Марица” – Симеоновград основан 16.XII. 1993г.

Първоръководство:

1.       Васил Атанасов Делчев – председател;

2.       Лъчезар Христов Лачев – член;

3.       Мария Христова Георгиева – член;

4.       Атанас Тончев Колев – член;

5.       Янко Панайотов Панайотов – член

Най-голям успех - участие в „А” група от 1989-2005г.

Настоящо ръководство:

1.Васил Атанасов Делчев – председател;

2.Даниел Красимиров Димитров – член;

3.Атанас Митев Атанасов – член;

4. Славейко Алексиев Пънкин – член;

5. Славейко ГеорчевКазълов – член.

Треньор: Васил Делчев развива само детско – юношески спорт (шахмат).

Кратка историческа справка

Секция „Шахмат” при ДФС „Марица”-Симеоновград започва своето съществуване някъде през 1946г., но истинския организирания шахмат със състезаването на детско – юношеската школа води началото си от 1978г. Тогава за първи път в дружеството има назначен хонорован треньор – учителят Христо Лачев Куртев.

Първият к.м.с. от града е Васил Атанасов Делчев, който от 19.09.1983г. е избран за зам.председател на дружеството. Първият майстор на спорта  от града е Антон Дончев Тонев. Първият щатен треньор по шахмат в дружеството е Янко Панайотов от град Хасково.

Първата официална среща за републиканско първенство е играна срещу ДФС „Спорт” гр. Своге на 06.1989г. и спечелена от симеоновградчани с 4:2. През 1989 г. шахматният отбор е включен  в състава на „Б” РГ на мястото на хасковския отбор, който се отказа от участие в нея. Същата година от 01-08 ноември в град Толбухин се проведе първенството на „Б” група. С набраните 17 точки нашият отбор заедно с отбора на „Химик”- Видин влезе в „А” група. ШК „Марица” – Симеоновград се обособява като самостоятелен клуб в рамките на ДФС „Марица” с отделна банкова сметка и ръководство през 1989г., но истински самостоятелен клуба става на 16.09.1993г., когато влиза в сила решението на ХОС.

  

КЛА „АСАРА-2008” – гр. Симеоновград 

Председател и треньор на клуб „Асара-2008” е Милена Нанева. В клуба наброяват  27 състезателя  от  7  до  16 год.,  от които  12 картотекирани към БФЛА.През шестте години от  съществуването си клуба има извоювани:   10 - златни, 12 - сребърни и 14-бронзови медали на състезания от Календара на БФЛА,

Спечелили  са  2  отборни купи от Държавните Първенства на Малките селища;

-          през 2010 г. гр. Ихтиман – трето място;

-          през 2011 г. гр. Ихтиман – второ място.

Спечелилите медали са от дисциплините гюле, копие, 100 м. скок дължина, 800 м.  1500 м щафета  4х100 м.  и  щафета за най-малките до 12 год. 4х50 м.

Състезатели  на клуба допринесли най-много за развитието му:

  1. Божидар Здравков – гюле, диск;
  2. Даниел Иванов – 100 м. скок дължина;
  3. Дамян Сашев – 800 м.;
  4. Борислава Николова – гюле;
  5. Габриела Георгиева – 100м., копие.

ФУТБОЛЕН КЛУБ "МАРИЦА-СИМЕОНОВГРАД"

Цели: Създаване на условия за развитието и утвърждаването на физическата култура и спорта сред младите хора в община Симеоновград; индигане нивото на футболното спортно майсторство и участие в регионални и национални шампионати; защита интересите на сортистите и членовете на сдружението.

Предмет на дейност: Организиране на спортно-състезателна подготовка, участие в срещи, семинари, конференции с други органи и организации за повишаване на квалификацията на спортистите, участие в регионални, национални и международни прояви.

Сдружение се представлява от Иван Николов Илчев

Сподели: